Dorn therapie / Breuss massage

‘Met beide benen op de grond’

Dorn therapie is ontwikkeld door Dieter Dorn en is in Duitsland een reeds wijdverbrijde en bewezen behandelwijze. Het is een vriendelijke en zachte methode waarbij verschoven ruggenwervels worden gecorrigeerd en bindweefsel wordt gemasseerd. Het is bij uitstek geschikt voor mensen waarbij de behandelingen bij de fysiotherapeut niet afdoende is en die niet ‘gekraakt’ willen worden door een chiropractor.
Uitgangspunt van de Dorn-therapie is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Dit beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben, maar ontstaat vaak doordat een gewricht langzaam uit elkaar schuift: voornamelijk door teveel zitten, een verkeerde houding, eenzijdige belasting of lang in de auto zitten.

Een verschil in beenlengte veroorzaakt namelijk een scheefstand van het bekken en zo’n scheefstand zal vroeg of laat ook een verschuiving binnen de wervelkolom geven. Dit verschil kan meestal met dorn-therapie effectief worden gecorrigeerd.
Daar waar in sommige therapievormen gekozen wordt voor het kunstmatig langer maken van het te korte been (hakverhoging), wordt in de Dorn methode gekozen voor het korter maken van het te lange been (terugdrukken in de heupkom). De Dorn methode kan men rustig zien als een geniale, risicoloze en eenvoudige methode in de natuurgeneeswijzen.

Hoe werkt het?
De correcties die tijdens de therapie worden uitgevoerd, gebeuren altijd in beweging. De bewegingen (die je maakt tijdens de behandeling) houden de spieren bezig en ‘leiden ze af’. Op deze manier kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. In rust houden de spieren de wervel in zijn verkeerde positie vast en is een correctie alleen mogelijk tegen de weerstand bij de spieren in. Deze speciale manier van werken maakt Dorn therapie tot een milde behandelvorm.

Dorn-therapie in combinatie met Breuss massage;
Dorn-therapie kan gecombineerd worden met Breuss massage. Deze warme, energetische massage is gericht op ontspanning van de wervelkolom, de tussenwervelschijven en de lange rugspier. Breussmassage voorafgaand aan de Dorn-therapie is de ideale voorbereiding voor mensen met osteoporose of mensen die al langer klachten hebben. Breussmassage na de Dorn-therapie bevordert de ontspanning en helpt de wervelkolom nog beter te strekken.
Er kan na de behandeling een reactie optreden, zoals spierpijn.
Het is niet aan te raden kort na de behandeling zware lichamelijke inspanning te verrichten, omdat het lichaam zich aan moet passen aan de gewijzigde houding.
Bovendien worden er veel praktische zelfhulpoefeningen aan de cliënt meegegeven zodat de cliënt thuis actief en bewust mee kan werken aan een blijvend resultaat.

Reacties zijn gesloten.