Zeven activiteiten waar een hooggevoelig persoon voor moet oppassen

Waar de nuchtere mens lachend zijn schouders voor ophaalt, doet een Hoog Sensitieve Persoon *1) nare ervaringen op in soortgelijke situaties. De volkswijsheid: ‘Baat het niet, schaadt het niet’ klopt bij hen niet. Het schaadt wel degelijk! Lees hierover het verhaal van een vrouw die om te beginnen niet wist dat ze hooggevoelig was. Ze schreef me eerst: “Mijn problemen zijn begonnen op het strand in Valencia augustus 2013 door een mannetje die daar centjes wilde bijverdienen. Wij dachten een ontspannen rugmassage te krijgen. Diezelfde nacht kwamen paniekaanvallen en vreemde verschijnselen”. Ze vervolgde: “Eenmaal thuisgekomen naar de huisarts en die zei: Tja, Burn-out of depressie.”

Wat was hier aan de hand? Had ze werkelijk een Burn-out, een plotseling opkomende depressie zoals de dokter dacht? Of kon de massage op het strand haar ellende teweeg hebben gebracht?

Je zou denken van niet. Veel mensen laten zich wel eens lekker masseren door onbekende masseurs. Dat gaat normaal altijd goed. Maar tijdens die massage gebeurde er wat anders. Dat mannetje liet (bewust of onbewust) zijn laag trillende energie door haar super gevoelige systemen stromen. Het was een heftige energie, die als een tsunami door haar lichaam joeg, met ernstige gevolgen voor haar zenuwstelsel. Haar auralagen beschadigden erdoor en ze werd toegankelijk voor astrale verstoringen.

Hoe kan een massage dit dan teweegbrengen? Hoog Sensitieve Personen (HSP of hooggevoeligen) hebben namelijk een gevoeliger zenuwstelsel dan de gemiddelde mens. Hun lichaam is sensitiever voor bijvoorbeeld warmte, kou, pijn, gevoelens en zelfs een etiket in de kleding irriteert dan. Hun fijnstoffelijk lichaam, wat onder andere aura’s, chakra’s en meridianen omvat, is veel ijler en hoogfrequenter in trilling. Kortom een kwetsbaarder systeem, dat met haar ontelbare onzichtbare fijnstoffelijke verbindingen niet wordt gezien of begrepen.

Als een therapeut, een masseur, een hulpverlener of een ontwikkelde techniek wordt inzet, zonder rekening te houden met deze sensitiviteit, beschadigen ze ALTIJD het briljant ontwikkelde fijnstoffelijk systeem.

Je zou een therapie/therapeut misschien kunnen vergelijken met een goede automonteur. Eentje die zijn vak verstaat met heel veel tevreden klanten. Pas als er een bolide met zeer geavanceerde hightech innovaties binnen komt rollen, zal hij zijn handen thuis moeten houden. Hij verstoort anders meer dan dat hij helpt. Hij blijft een goede monteur, maar ongeschikt voor de doorontwikkelde technologie, daar is een specialist voor nodig.

Hoeveel hooggevoeligen zijn inmiddels door onwetendheid het slachtoffer van verkeerde behandelingen die bij anderen wél goed aansloegen? Voelden ze het niet aankomen met hun sterk ontwikkelde intuïtie?

Het antwoord is nee. Iemand kan zijn eigen sensitiviteit nog niet herkend hebben of (on)bewust ontkennen. Door het gevoelige systeem te negeren wordt er voortdurend over de eigen grenzen heen gegaan. Daarnaast speelt het uitblijven van bevestiging een grote rol. Men zoekt de problemen op om na een heftige reactie te concluderen ‘zie je nou wel?’

Een collega schrijft: ‘Ik krijg veel hooggevoelige cliënten die na bepaalde yoga-oefeningen, acupunctuur, meditatie etc. hun hele energiesysteem ontregeld hebben’ en soms is zelfs hun Kundalini-energie daarbij onbedoeld vrijgekomen’.

Verstoorde systemen door inmenging van buitenaf betreft in sommige situaties een levensles. In die les moet niet alleen geleerd worden om grenzen te herkennen, maar ook om ze zelf te respecteren en vooral om ze te verdedigen. Meer uitleg in het artikel over Levenslessen *2)

Waar raakt een HSP gemakkelijk van in de kreukels?

Algemeen van situaties waarbij er géén rekening wordt gehouden met HSP en haar geavanceerde frequenties. Vooral de op zwarte magie gebaseerde technieken en kennis, waarbij sturing en daadkracht de boventoon voert in het bijzonder gericht op de wanhoop van de mensen, zijn het meest risicovol.

De meeste HSP’ers hebben gelukkig gezond verstand, ze kennen hun grenzen zo’n beetje. Alleen zijn er situaties of activiteiten waarvan ze geen schadelijkheid verwachtten:

1. Sportschool: Een onschuldig lijkende trilplaat brengt de spieren en cellen in beweging. Dat is goed voor de gewone mensen. Het jaagt ook de snelheid waarmee de energie door het lichaam stroomt op, wat schadelijk blijkt voor HSP;
2. Manuele therapieën: Alle behandelingen die fysiek pijn doen, MOETEN worden vermeden, lichamelijke pijn is echt een grens voor de HSP! Absoluut geen gekraak, daarmee beschadigen Vectoren. Voor de Craniosacraaltherapeuten onder de lezers, in de sphenoïd zetelt het trillingsgetal van de cliënt, alleen als jouw frequentie hoger ligt, mag je die behandelen, anders niet;
3. Frequentie therapieën: Het lijkt zo wetenschappelijk bewezen om van de computer af te lezen welke trilling je nodig hebt. Men beseft niet dat de allerhoogste frequenties tot op heden niet op Aarde kunnen worden gemeten. Als de trilling van de HSP hoger ligt dan van het apparaat waarmee behandeld wordt, gaat de trilling van de HSP omlaag met alle schade van dien. Ook (chakra)druppels, korrels en voorbehandelde voorwerpen geven dezelfde schade als ze niet door Mediums zijn ontwikkeld;
4. Meditatie: Omdat hooggevoelige personen veel ijler zijn in hun energievelden, verdwijnen ze als gasachtige lucht makkelijker de hogere werelden in. Als ze geen goede bescherming (aarding) toepassen kunnen ze in astrale werelden verdwaald raken met schadelijke gevolgen;
5. Groepswerk: Alle cursussen en opleidingen worden in groepen gegeven. De groepsdynamica zorgt op Spiritueel niveau voor een groepstrilling. Daarbij is de laagste trilling bepalend. Hoger dan de laagste frequentie kunnen ze dan niet komen. Door de laag trillende groep wordt vooral de trilling van de HSP omlaag gehaald. Samen energetische oefeningen doen beschadigt het energiesysteem van de HSP;
6. Reinigingsrituelen: Het lijkt zo mooi al die reinigingsrituelen uit het Amazonegebied met beloftes op psychedelische, visionaire ervaringen. De schade is groter dan je vooraf vermoedt en vaak onherstelbaar;
7. Medicijnen: Velen kennen het verhaal van de dokter. Je kunt geen begrip verwachten voor energetische ontreddering of pijn. Als zij bij onbegrepen (energetische) klachten toch medicatie voorschrijven, is dat door hun chemische samenstelling op het allerhoogste energieniveau schadelijk.

Sta er dan ook niet raar van te kijken dat een zogenoemde Burn-out, paniekstoornis of psychose begon na het meemaken van bovengenoemde situatie of activiteit. Iemand schreef me; ‘Ik ben depressief geworden na/door een meditatie in een groepsverband enkele jaren geleden. Heb toen dagen gehuild. Wist niet waarom. Ben toen aan de antidepressiva geweest een half jaar ongeveer. Werd er als een zombie van met veel hoofdpijnen erbij. Kon toen niet functioneren in werk en dus lang ziek geweest”.

Daarom nog enkele vuistregels voor de therapeut om te weten en/of voor de HSP zelf:
HSP: Zoek je therapeut of hulpverlener zorgvuldig uit. Is die zelf niet hooggevoelig, pas dan op. Goedgekeurde therapeuten richten veel schade aan door onwetende, goedbedoelde onkunde op hoogenergetisch en Spiritueel gebied. Energieoverdracht gaat van hoog naar laag. Lees hierover meer in het artikel over Spirituele ontwikkeling *3).
Energetische kater: Doe niet van alles door elkaar, het kan elkaar nadelig versterken of tegenwerken. De ene therapie is openbrekend, terwijl de andere je juist naar je kern wil brengen. Je ontregelt daarmee je fijngevoelige systeem. Je krijgt daardoor een energetische kater;
DNA: Laat je niet verleiden tot het veranderen van je DNA, want wat verander je? Misschien wel je prachtige systeem!;
Lichaam: Verzorg jezelf en je lichaam als een baby, bescherm en voedt het op een goede manier.

Tot slot: Trap er niet in. Laat niemand in jouw prachtige systemen rommelen. Mocht het je toch zijn overkomen, ga dan weer terug naar af. Keer tijdelijk terug naar een ongezonde, grove leefwijze. Geen meditaties, geen therapie of cursussen, geen contact met het hogere, maar zwaardere voeding en heel egoïstisch de aardse geneugten najagen.
Dit geeft energieën de kans terug te keren naar het basischakra om het herstellend vermogen aan te spreken.

Opmerking van iemand: “Mijn lichaam vraagt vanzelf naar bijvoorbeeld iets vettigs of zoets als ik mij door elkaar geschut voel. Terwijl ik normaal het best functioneer op gezond voedsel”.

Met permissie van collega
Ria Feskens, gepubliceerd. Waarvoor dank!!

Opleidingsinstituut & Praktijk
Natuurlijke geneeswijze, Craniosacraal
Spiritualiteit & Hooggevoeligheid (HSP)
www.serenora.nl

Dit bericht is geplaatst in HSP coaching & begeleiding. Bookmark de permalink.

21 Reacties op Zeven activiteiten waar een hooggevoelig persoon voor moet oppassen

 1. Reny zegt:

  Ik heb me eens schromelijk vergist door me in Griekenland te laten masseren op het strand. Dat ging in mijn beleving echt met grof geweld en ik heb er echt een paar dagen pijn aan gehad. Mijn toenmalige vriend bestempelde dat als kleinzerigheid, hij pochte dat hij een veel hogere pijngrens had (alsof dat een verdienste is!) en dat ik me niet zo moest aanstellen. Maar ik had er echt heel veel last van, net zoals de behandelingen van een chiropractor mij niet hielpen. Ik ben blij met deze artikelen en adviezen.

 2. Marja zegt:

  Ik herken het beschreven beeld volledig. Hartelijk dank voor de goede samenvatting van waar een HSPer last van heeft.
  Zelf vind ik het lastigst dat ik pas achteraf, na een bezoek, of gebeurtenis, me volledig dooreen geschud voel, terwijl ik dat in het moment niet merk.
  De beschrijving van wat groepen doen is echt helder, en behulpzaam. En dat ook mijn lichaam vraagt om bepaald zoet, zout, of vettig voedsel op zijn tijd, terwijl ik gezond en biologisch eet.

 3. Annemarie zegt:

  Heel veel (h)erkenning.

  Dank voor de heldere bewoordingen.

 4. Anja zegt:

  Dank voor deze heldere informatie. Zelf ben ik ooit in een psychose geraakt door het gebruik van medicatie omdat ik last had van mijn maag. In de bijsluiter stond vermeld dat dat alleen voorkwam bij oude of zeer zieke mensen. Beide was ik niet. Het heeft ervoor gezorgd dat ik bij kwaaltjes niet meer naar de huisarts ga maar het zelf probeer op te lossen.

 5. Anoniem zegt:

  Herkenbaar….

 6. Josien zegt:

  Vanmorgen las ik van de http://www.dagelijksegedachte.net Vergeet wie je dacht te zijn, accepteer wie je bent. Dalai Lama.

  Zijn er lezers van deze heel interessante artikelen die ervaring hebben met klankschaal massage?

  • Loes zegt:

   Zelf heb ik na een mislukte cranio sacraal behandeling bij Hans de Back een aantal klankschaal sessies ontvangen waarbij ik weer redelijk kon functioneren.

   Het heeft ook geholpen het ‘ingekapselde trauma’ in het energetische systeem los te weken. Door zelfreflectie, meditatie en yoga kon dit oplossen, waardoor ik meer mijzelf ben.
   Daarmee bedoel ik minder angstig en beter in staat te zeggen wat ik wel/niet wil. Ook komt mijn vitaliteit terug.

 7. Jolanda zegt:

  Ik zit kamp al een tijd met burn-out klachten, last van mijn spieren en weinig energie, na een klankschalen meditatie , waarvan je zou denken dat dat helend werkt, zijn de klachten alleen maar versterkt!
  Dank je voor deze informatie, is verhelderend.

 8. Josien zegt:

  Sorry, ben even voor anderen bezig geweest. Was een bewuste keuze deze keer, omdat ik nu met mijn HSP zijn kennis heb gemaakt. Dank voor de reacties, een vriend heeft de opleiding klankschaalmassage gevolgd en biedt mij er een aan. Hij is op de hoogte van mijn verstoringen in het verleden dus ik vertrouw het hem wel toe..

 9. Jules zegt:

  Al hele lange tijd geweten dat ik HSP ben. Helaas kan Dit leiden tot vervelende gebeurtenissen. Als je jezelf voorbij gaat bijvoorbeeld. Op een dag ging ik met pijn op mijn borst na de huisarts. Meditatie lukte niet en de last hield aan. De huisarts zag op een ECG een afwijking wat kon duiden op een infarct. Na twee uur in het ziekenhuis te zijn onderzocht bleek er niets aan de hand. Wat alleen niemand wist, is dat mijn lichaam niet om kon gaan met de hevige impact en de wisselende boodschappen. Heel mijn lichaam stond tegen me. Ik raakte in paniek / psychose, daar waar omstanders voor mij de juiste route naar de huisarts kozen. Maar niemand luisterde meer naar mij en ik was de regie totaal kwijt. Onder toezicht staande ben ik begonnen aan medicatie. Vanaf dat moment is de hel echter niet meer te overzien geweest. Ik kon niet meer functioneren en beslissen. Ik was totaal de weg kwijt. Artsen namen me niet serieus, ik zat in de meest vervelende cirkel waar ik ooit in heb gezeten. Inmiddels is het belangrijkste kenmerk aan mij verdwenen,mijn persoonlijkheid. Dit drijft me tot wanhoop. Je zou eerder kunnen zeggen dat ik een beetje ben gestorven.

  • Josien zegt:

   Beste Jules, wat een verhaal…. Mag ik vragen hoe oud je bent? Ik ben zelf 66, en sinds oktober vorig jaar tot het bewustzijn gekomen dat ik een HSP ben. De herinneringen aan hoe ik was vergeleken met hoe ik nu ben zijn schokkend. Zo moeten mensen zich voelen die ”uit de kast zijn gekomen”. Ik zou graag wat heen en weer mailen via deze site met je. Jij ook?

  • Maus zegt:

   Hoi jules , zeer heftig, heb hetzelfde meegemaakt op de Paaz beland. totaal geen idee van een hsper. Ik ben hierdoor ook een deel van mezelf verloren. De innerlijke rijke wereld heb ik niet meer. Wat doe jij nu om je beter te voelen?

 10. Sandy zegt:

  Hallo, mijn zoon van 20 is altijd zeer gevoelig geweest waardoor hij veel last van angst had. Hij is naar mijn idee overbelast geraakt. Nu heeft hij extreme angst gedachten met waanideeën en is totaal van de kaart. Hij slikt nu oxazepam om de tijd te overbruggen voordat hij naar de GGZ kan gaan alleen vind hij zelf dat deze medicatie niet werkt voor hem. Ik weet niet welke hulp ik voor hem moet zoeken. Ik ben ook bang dat als hij geen medicatie neemt hij in een psychose komt.

  • Kitty zegt:

   Bach Bloesems merk DEVA, de eerste hulp remedy (paar druppels midden op hoofd kan ook) en biologische lavendel etherische olie tegen angst, heel kalmerend. Biol. Basilicum Tulsi (altijd verdunnen) werkt goed voor evenwichtigheid. Bibliotheek kijk eens naar boeken over aromatherapie.

  • Sanne zegt:

   Lieve moeder Sandy, je schreef dit begin 2018 en nu is het twee jaar later. Ik hoop dat je je hoogsensitieve zoon op HSP hebt getest en bij een HSP coach hulp hebt gezocht. Zag je dat programma van Tygo Gernandt bij de EO, 4 delen “Tygo in de psychiatrie”, mensen met hele ritsen diagnoses, steeds verder van huis en van zichzelf en in ellende, GGZ heeft het alleen maar erger voor hun gemaakt, en zo te zien nogal hoogsensitief allemaal… Sterkte!

 11. S zegt:

  Dit is nu precies wat ik ervaren heb na een energetische behandeling van een “gediplomeerd”coach.Een compleet ander mens voelde ik me na haar behandeling.Ik droeg emoties bij me die niet van mij waren maar ik was me er op dat moment niet van bewust en ben met die emoties aan de slag gegaan.(waarschijnlijk sexueel misbruik)Het heeft mij een half jaar gekost om daar weer bovenop te komen.Tot ik besefte dat het niet van mij was.Dit bewustzijn was voldoende om het ook weer kwijt te raken.Zo kan het dus gebeuren dat een gediplomeerd coach haar eigen lessen nog niet voldoende heeft uitgewerkt en deze emoties door geeft aan de cliënt.Na de tijd heb ik dit ook bij een andere coach weer ervaren maar door je ervan bewust te zijn kun je het snel weer kwijtraken.Een heel goed artikel.Ik denk dat veel behandelaars op welk vlak dan ook hier geen weet van hebben.

 12. Jonas zegt:

  Zeer handig om extra rekening mee te houden. Zou u puntje 4 over de meditatie in detail kunnen toelichten? Alvast bedankt!

 13. Sandra zegt:

  Ik ben voor een intake na een energie therapeut geweest, heb op HSP. Ben compleet mezelf kwijt, als ik naar fotos van mezelf kijk zie ik daar mezelf niet meer in. Ben emotioneel, het leven voelt vaag kan niet bij het leven. Terwijl ik maar naar 1 chakra moest gaan. Hoe kom ik weer terug bij mezelf??? Doorgaan of stoppen hiermee??? Ik wist niet dat ik er zo van slag kon van raken, als ik dat wist was ik er NOOIT naar toe gegaan. Maar ik ben verschillende keer gewaarschuwd, maar had een doorverwijzing van iemand die EFT deed. Nu ben ik mezelf kwijt, hoe komt dat weer terug??? Rust is idd een hele goede.

  • Ga googlen op KLEURTHERAPIE.

   Mijn advies is:

   Koop een kleurboek, er is keus genoeg: dieren, planten, steden, chakra’s of een mix.
   En ga kleuren!
   Gewoon lekker kleuren en je zal merken dat je hoofd tot rust komt.
   Dus jij ook!

   Het heeft mij geholpen, terwijl een groot vooroordeel had, want kleuren is toch voor kleuters?!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *