Hoe vertel ik het mijn baas?

Stel dat je een coachingtraject vanuit “het HSP-begeleidingstraject” overweegt. Via je werk zijn er budgetmogelijkheden, bijvoorbeeld voor persoonlijke ontwikkeling. Hoe introduceer je deze wens bij je baas?
Vijf tips:

1. Vermijd “hoogsensitiviteit”
Voor jou mag de herkenning in de omschrijving van het begrip hoogsensitiviteit waardevol zijn, voor je baas is dat misschien anders. Vermijd “hoog” en “laag”. In plaats daarvan kun je spreken over je sensitiviteit (als kwaliteit waarvan je in je werk zowel voordelen als nadelen ondervindt). Het begrip gevoelsmens weten ook veel leidinggevenden te plaatsen (houd het wel luchtig).

2. Koppel het aan je functioneren
Koppel je coachingwens aan jouw specifieke functioneringsresultaten. Wat zijn je persoonlijke aandachtspunten? Bij het Hsp begeleidingstraject gaat het vaak over gewenste verbeteringen op het gebied van jouw kwaliteiten, communiceren, profileren, effectief werken, steviger worden, beïnvloedbaarheid e.d.
Al deze voorbeelden kunnen verband houden met je sensitiviteit, zonder dat te hoeven benadrukken.

3. Gebruik de stokpaardjes van je baas .
Als het goed is weet je wat je baas belangrijk vindt. In wat voor woorden hij of zij praat. Wat goed valt en wat niet. Het heeft geen zin met iemand over een “hoogsensitieve wereld” te praten, als diegene daarbij totaal geen aansluiting heeft. Immers, “je gaat het pas zien als je het door hebt “, zei Johan Cruijff. Gebruik bewoordingen uit de belevingswereld van de ander.

4. Benadruk de gewenste “klik”
Voor een geslaagd coachingtraject is het belangrijk dat je een klik maakt met de coach. Dit argument kun je vooral inzetten als je al coaching ontvangt, of als je werkgever werkt met een vast coachingbureau. Het lukt om van coach te wisselen als je kunt onderbouwen waarom een andere begeleider beter past en je daarmee een grotere kans op resultaat verwacht. (NB als de website www.plexus-solaris.nl je aanspreekt, dan is dat een uitstekende voorspeller of het met mij klikt. Je kunt dit toetsen in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.)

5. Vergis je niet in het gevoel van je baas
Het zou kunnen dat leidinggevenden ook (hoog)sensitief zijn ) of juist helemaal niet), maar hebben het nog niet ontdekt, en misschien niet houden van het etiket, of verschuilen zich achter hun eigen schild. Het zou ook zomaar kunnen dat je leidinggevende je sensitiviteit enorm waardeert, sterker nog: dat het benutten ervan in je werk als een verbeterpunt wordt gezien.
Tot slot
Sommige organisaties verlangen van de coach een kwaliteitskeurmerk. Ik wer als coach volgens de richtlijnen van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).

Dit bericht is geplaatst in HSP coaching & begeleiding. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *