HSP en werk; je plek vinden door vallen en opstaan.

Roeping

‘Wat is mijn roeping?’ ‘Welk werk past bij mij?’ Voor veel mensen is dit een vraag die zij zich op zeker moment stellen. Voor HSP’s speelt dit misschien nog meer, omdat zij gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld werkomstandigheden en van nature meer bezig zijn met zingeving. Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze willen en stevenen daar doelgericht op af. Voor anderen, waaronder veel HSP’s, is het een hele zoektocht om het werk te vinden dat bij hen past en dat goed voelt. Werk waarin je tot je recht komt en je talenten kunt benutten.

Zoektocht

De zoektocht naar passend werk kan er een zijn met verschillende zijstappen, en met vallen en weer opstaan. Het is hierbij de uitdaging je eigen pad te volgen en een evenwicht te vinden tussen je eigen behoeften en de eisen van de maatschappij. Veel HSP’s hebben hun eigen behoeften en sluimerende wensen onderdrukt. Ofwel uit een tekort aan eigenwaarde (‘dat kan ik toch niet’), ofwel om aan de verwachtingen van de buitenwereld te voldoen. Dan is het de uitdaging om toch naar je innerlijke stem te luisteren en hier gehoor aan te geven. Blijf dus vooral zoeken naar de voor jou meest geschikte baan en werkomgeving.

HSP in elk beroep

Van nature neigen HSP’s tot een meer adviserende rol. Dat wil niet zeggen dat je als HSP niet in de zakenwereld kunt zitten. Je kunt je intuïtie, creativiteit en sensitiviteit hier heel goed inzetten. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Want hoe beter je jezelf voelt, zowel lichamelijk als geestelijk, hoe meer je voor anderen kan betekenen. Je hebt dan zowel privé als voor een werkgever veel meer te bieden.

Werkomgeving

Tijd en omgeving zijn belangrijke factoren voor HSP’s. Zij functioneren over het algemeen beter in een wat rustiger werkomgeving, waarin er voldoende tijd is voor hun taken. Ook de werkomgeving is van invloed: zaken als geluid, licht, en werksfeer kunnen heel bepalend zijn voor het welbevinden van een hooggevoelige. Een hectische kantoortuin met veel herrie en stress is voor een HSP niet ideaal! Het is ontzettend belangrijk om ook met betrekking tot je werk en werkomstandigheden goed voor jezelf te zorgen. Wees je bewust van en accepteer welke factoren voor jou van belang zijn om goed te kunnen functioneren. Kom voor jezelf op en vraag gerust om een andere stoel, een rustiger werkplek of wat dan ook waardoor je je beter voelt op je werk. ‘Wie niet piept is gelukkig’, is het motto van veel werkgevers dus laat het weten als je niet tevreden bent of iets wilt veranderen!

Valkuilen

In welk beroep je als HSP ook werkzaam bent, er is een aantal valkuilen waar je voor moet waken. Om een aantal veelvoorkomende te noemen: – Faalangst. De angst niet goed genoeg te zijn, kan je danig in de weg zitten en je blokkeren. Probeer je te focussen op je kwaliteiten en op je successen: ‘Waar je je aandacht op richt, groeit’! – Perfectionisme. Je wilt het allemaal té goed doen en overwerkt jezelf. Bedenk dat een zeven ook een prima cijfer is. Het hoeft niet altijd een tien te zijn. Probeer het optimale punt te vinden tussen kwaliteit leveren en de benodigde inspanning. – Overprikkeling. Probeer tijdig je rust en ontspanning te nemen. Zelfs in stressvolle tijden kan het al helpen om je bv. een paar minuten terug te trekken en even diep en aandachtig te ademen. – Teveel medeleven. Jezelf verliezen in de problemen van anderen of andermans emoties overnemen. Dit komt vaak voor bij mensen die in de zorg werken. Neem op tijd je rust en oefen erin een professionele afstand te nemen en bewaren.

Keuzes maken

Veel HSP’s hebben moeite met het nemen van beslissingen. Je wilt zoveel, er zijn zoveel mogelijkheden die je aanspreken…. Het is daarom zaak je besluitvaardigheid te ontwikkelen. Beter een keuze maken en deze later bij moeten stellen, dan helemaal niet kiezen en blijven dralen en stagneren. Hierin is het heel belangrijk om een keuze die je niet brengt wat je verwacht of gehoopt had, niet te zien als falen. Van elke tegenslag leer je weer iets en het verrijkt je als mens. Tenslotte leer je vaak het meest van de dingen die verkeerd gaan: ‘Of je doet het goed, of je leert iets’!
Wat kan helpen bij het nemen van beslissingen is jezelf goed informeren. Blijf niet steken bij vermoedens over hoe iets zal zijn, maar vraag concrete informatie en praat met mensen. Dit zal je helpen in het beslissingsproces.

Tot slot

Zorg goed voor jezelf, accepteer en waardeer je zelf precies zoals je bent, met je kwaliteiten en je zwakke kanten en focus je hierbij op de eerste! Breng je eigen talenten en positieve kanten helder in beeld en benadruk deze naar je (potentiële) werkgever. ‘Binnen is buiten’: Hoe meer je jezelf waardeert en accepteert zoals je bent, hoe meer de buitenwereld dat ook zal doen!

(bron:www.hooggevoelig.nl)

Dit bericht is geplaatst in cursussen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *