Waarom massage(therapie)?

Iedereen kent op bepaalde momenten stress en vermoeidheid in zijn/haar leven. Door drukte, intensieve gebeurtenissen, gevoelens van leegte of zinloosheid kan het leven zelfs zwaar voelen. De balans tussen activiteit en rust, tussen inspanning en ontspanning is dan verstoord. Als deze onbalans langere tijd aanhoudt kan dit leiden tot lichamelijke klachten of tot ‘niet lekker in je vel zitten’. Hierdoor kan de behoefte ontstaan aan een moment van rust, ontspanning, aandacht en zorg. Massage is natuurlijk ook geschikt voor mensen zonder specifieke klachten. Eigenlijk voor iedereen die graag gezond en in balans wil blijven en af en toe de drukte van het dagelijkse leven achter zich wil laten.

Massage(therapie) is voor iedereen die graag meer in contact wil komen met zijn/haar lichaam en voor wie nieuwsgierig is naar wat de lichamelijke en/of psychische signalen die het lichaam uitzendt te vertellen hebben. Hierdoor kan er meer inzicht ontstaan in de aanleiding of oorzaak van een eventuele klacht(en).
Vanuit deze bewustwording ontstaat de keuze om, anders met jezelf, met anderen of met situaties om te gaan waardoor signalen en klachten kunnen verminderen. Massagetherapie is een op zichzelf staande therapievorm maar kan ook ondersteunend werken bij een behandeling door een arts, psycholoog, psychotherapeut of andere (alternatief) therapeut.

Door massage ga je (weer) bewuster om met je lichaam en je geest. Massage heeft een directe invloed op huid, spieren en gewrichten en betrekt hierbij de inwendige organen en regelsystemen zoals zenuwen, bloedsomloop en de hormoonhuishouding. Ook de lymfecirculatie en energiestroom worden door een massage weer in beweging gebracht. Dit kan ontspannen of verkwikken maar de massage kan je ook in contact brengen met je pijn, je vermoeidheid of met blokkades in je lichaam.
Deze ‘taal’ van je lichaam kan je bewuster maken van wat aan de oorsprong van de onbalans ligt. Het lichaam is in staat om gevoelens, gedachten en ervaringen vast te houden en op te slaan, maar kan deze ook weer los laten.

Massage wekt het hormoon oxytocine op. Oxytocine vermindert stress en geeft een rustig, relaxed gevoel, waardoor het o.a. de nachtrust en de spijsvertering bevordert. Het speelt in op het ‘zelfhelend’ vermogen van het lichaam; het werkt als pijnstiller en bevordert genezing en groei. Het speelt een onmisbare rol in sociale interactie, het vertrouwen in de medemens; het maakt je socialer, vriendelijker, liefdevoller.

Massage biedt je een moment van stilte. Deze stilte laat je stilstaan bij jezelf, bij wat er speelt op dit moment. Bij massage word je aangeraakt en via die aanraking word je uitgenodigd om te kijken en te ervaren wat zich laat zien: aan ervaringen in je lichaam, aan gedachten die ‘opborrelen’ en aan gevoelens en emoties die zich (kunnen) laten zien. Het is een kans om jezelf opnieuw te ont-moeten.

Voor welke klachten?
Klachten waar mensen mee komen kunnen zijn o.a.: (Over)vermoeidheid/burn-outklachten, nek-, schouder- en rugpijn, niet lekker in het vel zitten, slapeloosheid, hoofdpijn, een gevoel van te gespannen voelen en overbelast te zijn, gevoelens van angst, verdriet en somberheid, geblokkeerd voelen in de persoonlijke ontwikkeling, chronische pijnklachten etc.

Je zit niet lekker in je werk. Je dreigt uit te vallen of je hebt je inmiddels al ziek gemeld. Of misschien gaat het juist weer beter en pak je langzaam de draad weer op. Je zou in die periode heel goed wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Informeer dan bij je werkgever of er in geval van ziektepreventie, ziekteverzuimbegeleiding of re-integratie een mogelijkheid bestaat voor een vergoeding. Werkgevers zijn in toenemende mate bereid sessies massagetherapie te vergoeden. Wanneer je via je werkgever komt, dan gelden er andere tarieven. Informeer vrijblijvend naar de prijzen.

Er kunnen redenen zijn waarom een massage wordt afgeraden. Hierbij kun je denken aan contra-indicaties zoals: koorts en infecties (bv. griep), ontstekingen of kneuzingen van spieren of gewrichten, zwangerschap in de eerste 3 maanden, open wonden, trombose, oedeem, steenpuisten, extreme vermoeidheid en besmettelijke huidziekten. Bij het gebruik van drugs, alcohol, antibiotica en bloedverdunners wordt de massage ook afgeraden. Als je niet zeker weet of je gemasseerd mag worden, raadpleeg altijd eerst de huisarts. Als de huisarts schriftelijk goedkeuring heeft gegeven, is massage geen probleem.

Massage en hooggevoeligheid
Een deel van de hoogsensitieve mensen lijkt in beginsel wat huiverig te staan tegenover het lichamelijke contact wat er bestaat tijdens de massage. Eenmaal de stap genomen, geven mensen aan dat de massage juist een zeer rustgevend effect heeft, zonder daarbij gestoord te worden door het lichamelijke contact. Het hoogsensitief-zijn van de therapeut wordt over het algemeen als een zeer prettige bijkomstigheid ervaren.
Door massage kan de Hoogsensitieve mens weer ontspannen en ruimte creëren voor de overvloed aan gedachten en emoties.
Het zenuwstelsel, dat juist overprikkeld is bij de hoogsensitieve mens, wordt tot rust gebracht en ook de bijnieren worden getemperd, zodat het cortisol (stresshormoon)-niveau daalt.
De gevolgen hiervan zijn merkbaar op fysiek, emotioneel en psychisch niveau. Men is ontspannen, heeft (tijdelijk) geen overdaad aan prikkels meer en voelt zich schoon en verfrist. Vanuit dit standpunt kan dan verder gewerkt worden aan het herkennen en integreren van hoogsensitiviteit. (zie: het HSP-begeleidingstraject).

Reacties zijn gesloten.