Visie

We leven in een hectische wereld en vaak valt het niet mee om lichaam en geest in balans te houden. We hebben stress, maar merken het niet altijd. De eerste symptomen van onbalans zijn ongemak en/of pijn. Het lichaam kan dan steeds meer signalen gaan afgeven.
Een groot deel van de behandelingen vinden plaats vanuit de holistische visie. De woorden ‘holisme’ en ‘holistisch’ komen van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘heel’ betekent. Binnen de holistische visie wordt de mens gezien als een eenheid van lichaam en geest. Deze eenheid kent fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele facetten die continue met elkaar in wisselwerking zijn. Al deze facetten kunnen zich in het lichaam manifesteren. Binnen de holistische visie wordt een klacht, symptoom of ziekte gezien als een door het lichaam gegeven signaal van een verstoorde harmonie.

Bij praktijk Plexus Solaris wordt gewerkt volgens de gedachten van de vijf natuurgerichte principes:

1. Basis van leven is energie
Alles op onze aarde, maar ook daarbuiten bestaat uit energie. Deze energie komt in een heleboel verschillende vormen voor. Om te leven hebben we energie nodig. Ons lichaam heeft enerzijds energie nodig die bestaat uit vitaminen en mineralen, bouwstoffen die we vinden in voeding. Anderzijds hebben we ook de levens- of vitale energie die door ons lichaam stroomt. Deze energie stroomt door de meridianen binnen ons lichaam en voedt onze organen, ziel en geest.

2. Prikkeloverdracht
Door het gebruiken van diverse vormen van massage wordt aan prikkeloverdracht vorm gegeven door:
• Het “versturen van boodschappen” via afferente en efferente zenuwvezels van en naar de huid, skeletspieren en ingewanden en hun verbinding met het centrale zenuwstelsel (czs).
• Het verbeteren van bloed en lymf circulatie
• Het stimuleren van het endocrine systeem door het vrijmaken van hormonen
• Door behandelen van bindweefsel- en reflexzones. Door het prikkelen van het bindweefsel en de reflexzones geeft het czs een directe impuls aan het orgaan dat een storing heeft.
• Door het behandeling van spieren, pezen en hun aanhechtingen. Het gebruik maken van neuromusculaire mechanismen binnen het lichaam.
• Het behandelen van de meridianen binnen het lichaam. Op elk van deze meridianen bevinden zich tal van behandelpunten die hun effecten hebben op onze organen en mentale gesteldheid.
• Het gebruik van etherische oliën die elk hun specifieke lichamelijke en geestelijke reactie opwekken.

3. drainage
Stoffelijke drainage kan plaatsvinden door de cliënt bewust te maken van welke toxische belasting op hem of haar van invloed zijn. Externe factoren zoals leefomgeving, werkomgeving, opvoeding en cultuur zijn factoren waar vaak in mindere mate direct iets aan gedaan kan worden. Vervolgens zijn er factoren waarop de cliënt wel invloed kan uitoefenen zoals psychische stressfactoren. Hiervan kan de cliënt bewust gemaakt worden en eventueel een verandering in aanbrengen.
Andere toxische factoren die het lichaam belasten bestaan uit het foutieve voedsel wat we tot ons nemen. Het is belangrijk hier een beeld van te krijgen om de cliënt bewust te kunnen maken dat bepaalde voedingsstoffen een enorme belasting kunnen betekenen voor onze organen. Massage zorgt voor een verbeterde circulatie waardoor ook afvalstoffen beter door het lichaam worden verwijderd. Een van de mentale effecten van massage bestaat uit ontspanning en het loslaten van gedachten ofwel het tijdelijk loslaten van stress factoren. Door impulsen te geven aan afdrijvingspunten die zich bevinden op de meridianen in het lichaam, wordt het lichaam aan het werk gezet waardoor het lichaam overgaat tot herstel en balans.

4. Voeding
Lichaam en geest hebben beide een goede voeding nodig. Geestelijke voeding bestaat niet alleen uit stoffelijke bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft. Onze geest wordt op deze aarde gevoed vanaf de geboorte door het opslaan van ervaringen die men heeft. Emoties worden opgeslagen in ons geheugen maar ook in ons lichaam. Negatieve ervaringen, opgelopen tijdens de jeugd, kunnen zich openbaren op een veel later tijdstip en lichamelijke klachten veroorzaken.
De geest heeft behoefte aan positieve energie. Spiritualiteit en religie zijn hiervan voorbeelden. Daarnaast kunnen yoga, tai chi of qi gong en goede ademhalingsoefeningen hiertoe bijdragen. Ook andere vormen van sport of bijvoorbeeld lekker fietsen, wandelen of hardlopen in de natuur zijn manieren die een zeer goede bijdrage leveren aan het geestelijke maar ook het lichamelijk welzijn. Het lichaam heeft de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig in de juiste hoeveelheden om goed te functioneren. Het is belangrijk een beeld te krijgen van het dieet van een cliënt er wordt gekeken naar orgaanfuncties en de invloed van het dieet op de organen.

5. De psyche & levenskunst
Het in kaart brengen van de werkelijke oorzaak van de klacht, betekent ook het in kaart brengen van de emoties van de cliënt. Door het afnemen van een anamnese ontstaat een beeld van de klacht. Het kan echter heel goed zijn dat een cliënt binnenkomt met een klacht die uiteindelijk niet de basis van het storingsveld blijkt te zijn. Vaak ontstaat er na een paar behandelingen meer ruimte en voelt een cliënt zich opener waardoor er meer informatie beschikbaar komt.

Reacties zijn gesloten.