Betekenis

Wij krijgen wel eens de vraag wat nou precies Plexus Solaris betekent en waar het voor staat.

Plexus Solaris is de latijnse benaming voor het zonnevlechtcentrum, in het Sanskriet noemt men dit het Manipura-chakra (flonkerend juweel).
Rondom ons lichaam bevindt zich een energieveld. Binnen dit veld bevinden zich 7 belangrijke energiecentra die als draaikolken werken, elk met hun eigen levensgebied en functie. Deze centra staan enerzijds in verbinding met het energieveld dat zich om ons lichaam bevind en anderzijds met belangrijke zenuwpunten en klieren in ons lichaam.
Het zonnevlechtcentrum bevindt zich tussen de navel en onderkant borstbeen. Het wordt beschouwd als de generator en de distributeur van de menselijke energie. De chakra heeft als kleur geel, het element is vuur. Vuur transformeert en verandert materie in energie: de vorm van warmte en licht. De plexus solaris behoort tot een zeer belangrijk deel van het vegetatief zenuwstelsel dat in verbinding staat met bijvoorbeeld het spijsverteringsstelsel, maag , milt, galblaas, lever, nieren en de alvleesklier. Zijn psychologische functie is onder andere: plezier en expansiviteit, spirituele wijsheid en zich bewust zijn van de universaliteit van het leven, plaats in het universum, healing en houding t.o.v. de eigen gezondheid.

Voor de mens is de derde chakra de zetel van de persoonlijkheid. Een belangrijke taak van de plexus solaris bestaat eruit zowel de driften als de wensen van de lagere chakra’s te louteren en hun creatieve energie bewust te sturen en te gebruiken. We nemen met de zonnevlechtchakra ook direct sferen en vibraties van andere mensen waar. Het is het gebied van waaruit onze emotionele energie naar buiten stroomt. Onze intermenselijke relaties, sympathieën en antipathieën, evenals ons vermogen om duurzame emotionele verhoudingen aan te gaan, worden in hoge mate door dit centrum geregeld.

Het zonnevlechtchakra vertegenwoordigt de zon, ons krachtcentrum. Hier nemen we de energie van de zon op, die onder meer ons etherische lijf voedt en aldus ook het fysieke lichaam vitaliteit verleent en het onderhoudt. De hoeveelheid licht in ons bepaalt de helderheid van ons ‘uitzicht’ en de kwaliteit van wat we zien. Wanneer we ons openstellen voor een “hogere” macht, stellen we ons open voor de kracht van de chakra’s boven ons. Als we ons openstellen voor ons Hogere Zelf, brengen we via de kruinchakra’s bewustzijn naar beneden, om alle chakra’s eronder te voeden en van energie te voorzien.

Reacties zijn gesloten.