Lezing ‘van buitenstebinnen naar binnenstebuiten’

Een andere visie op hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid begint bij de meeste mensen met het gevoel anders te zijn dan anderen.
Waarin hooggevoelige mensen zich anders voelen is vaak moeilijk uit te drukken. Het begint meestal vanaf het eerste moment dat ze zich kunnen herinneren en ze zijn er zo mee verweven dat ze het gevoel anders te zijn dan anderen niet goed kunnen benoemen. Het is een gevoel, een ervaring, een besef dat hen danig in de weg kan zitten en dat vaak voor moeilijkheden en problemen zorgt.

Hoogsensitieve mensen nemen allerlei subtiele nuances waar die anderen missen. Waar een ander niet bij stilstaat of zelfs van geniet, zoals harde muziek of drukke menigten, indringende sirenes, felle lichten, vreemde geuren en winkelchaos, kan bij een hooggevoelig persoon een heftige reactie geven.
Men raakt overprikkeld.
Wanneer zo’n overprikkeling of overstimulatie te lang aanhoudt, volgt een (chronische) stresssituatie. Men is door externe indrukken automatisch de aandacht gaan richten op anderen, op de buitenwereld, met als gevolg dat een hooggevoelig persoon ‘buitenstebinnen’ is gaan leven. Niet vreemd dat dan alles zomaar ‘binnen’ komt…

De bedoeling is dat je de ware natuur van de hoogsensitieve mens weer gaat leven. Van binnenuit richting geven om weer ‘natuurlijk’ te zijn. ‘Normaal’ is dat wat meestal wordt gedaan, ‘natuurlijk ZIJN’ is hoe je bent wanneer je niet probeert ‘normaal’ te zijn.

In deze beeldende en boeiende lezing wordt hoogsensitiviteit vooral vanuit de contemplatieve psychologie en de Advaita Vedanta belicht. Contemplatieve psychologie is een overgangsgebied tussen psychologie en spiritualiteit. Door zelfonderzoek, door je eigen innerlijke wereld te verkennen en onderzoeken, leer je de menselijke geest kennen, zo is het uitgangspunt. Van daaruit is het mogelijk om tot zelfsturing te komen en meester te worden over jezelf. Zoals een kapitein op zijn eigen schip.
Contemplatieve psychologie wordt ook wel Boeddhistische psychologie genoemd omdat ze in de Boeddhistische traditie staat.

Advaita als filosofisch systeem is zo oud als de mensheid. Advaita is de ‘filosofie van de non-dualiteit’.
Letterlijk betekent het ‘niet-twee-heid’. Het Advaita-systeem gaat uit van de on-scheidbaarheid van individu en geheel, van mens en schepping, van de schepper en zijn schepping.

Prijs op aanvraag

Reacties zijn gesloten.